10 échte voordelen van zwangerschapsyoga

10 real benefits of pregnancy yoga - Relax

Tijdens een zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. De vraag van vele dames luidt; Hoe kan ik deze hormonen de baas worden? Het is zeker de moeite waard om hier de welverdiende aandacht aan te besteden, voor zowel jou zelf als de baby in jouw buik. Zwangerschapsyoga kan je hier bij helpen.

De 10 voordelen van zwangerschapsyoga:

  • Balans in hormonen
  • Creëren van zelfvertrouwen
  • Meer energie en kracht ontwikkelen
  • Kennis van adem-, pers-, en ontspanningstechnieken en deze kunnen toepassen
  • Leren te ontspannen
  • Lichaam en geest met elkaar kunnen verbinden
  • Verminderen van zwangerschapskwalen
  • Relaxter verloop van zwangerschap en bevalling
  • Bevordert het herstel na de bevalling
  • Voorbereiding op de bevalling

Wat zijn de voordelen van yoga tijden je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in jouw lichaam op zowel fysiek als mentaal gebied. Niet alle veranderingen worden als prettig ervaren en kunnen zich uiten in zwangerschapskwaaltjes. Om deze klachten te kunnen verminderen, is zwangerschapsyoga voor vele dames een ontzettend prettige uitkomst, en wellicht dus ook voor jou! In deze blog zetten we alle voordelen voor je op een rijtje.

De zwangerschapskwaaltjes variëren per persoon. Waar de een last heeft van bekkeninstabiliteit, heeft de ander voornamelijk last van misselijkheid. Wat jouw zwangerschapskwaaltjes ook zijn, middels zwangerschapsyoga leer je om onder andere de balans in je hormoonhuishouding terug te brengen, wat er voor kan zorgen dat je over jouw zwangerschapskwaaltjes de baas kan worden, of deze op zijn minst beter kunt controleren. 

Zwangerschapsyoga bevordert de doorstroming van je bloedvaten- en lymfestelsel. Ook ondersteunt het je energie systeem. Dit zorgt onder andere voor een vermindering van vermoeidheidsklachten, vasthouden van vocht en krampen.

Wat zijn de lichamelijke voordelen van zwangerschapsyoga?

Tijdens zwangerschapsyoga wordt er op fysiek gebied gefocust op het leren ontspannen van jouw lichaam en het versterken van je rug en bekken. Gedurende de zwangerschap kantelen de bekken vaak naar voren en worden je benen en rug naar mate je verder bent in de zwangerschap steeds meer belast. Het is dus belangrijk dat dit wordt getraind, zodat je gedurende je zwangerschap je buik beter kunt ondersteunen. 

Tijdens zwangerschapsyoga wordt er dus veel aandacht besteed aan het verbeteren van je houding, wat de zwangerschap dragelijker zal maken. Tegelijkertijd houd je je spieren soepel en werk je aan de mobiliteit van je gewrichten.

Wat zijn de mentale voordelen van zwangerschapsyoga?

Gedurende de zwangerschap ervaren veel vrouwen op mentaal gebied stemmingswisselingen, gevoel van onzekerheid, stress etc. De zwangerschapsyoga speelt hier ook op in. Centraal staat het leren kennen en verbinden van je lichaam en geest. Er wordt dus gefocust op ademhalingsoefeningen die resulteren in het leren luisteren, vertrouwen en accepteren van jouw (veranderende) lichaam. 

Door te leren luisteren naar je lichaam creëer je innerlijke rust, zal je steviger in je schoenen gaan staan en kun je beter aangeven wat je behoeften zijn gedurende jouw zwangerschap, bevalling en herstel. Vergeet niet dat jouw lichaam continu verandert, en daarmee dus ook jouw behoeften kunnen veranderen. Zwangerschapsoefeningen kunnen je helpen bij het krijgen van inzicht in jouw behoeften. Kortom, je raakt beter bekend met jezelf en creëert meer energie en kracht

Pregnant woman in meditation pose on the ground. Image Pavel Danilyuk via Pexels

Waar moet je rekening mee houden?

Naast het feit dat yoga dus een goede manier is om in beweging te blijven tijdens je zwangerschap. Brengt dit dus ook de nodige voordelen met zich mee. Er zijn er wel een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Je kunt tenslotte niet alle oefeningen uitvoeren gedurende je zwangerschap, en dat is ook niet de bedoeling. 

Sommige oefeningen kunnen worden aangepast aan de zwangerschap, en anderen kun je beter niet uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat twists (het draaien van je romp naar de zijkant) niet te lang worden vastgehouden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bloedtoevoer naar jouw baby niet optimaal is, dit is voornamelijk belangrijk in de eerste drie maanden van je zwangerschap. 

Als tweede is het belangrijk om je bewust te zijn dat jouw bindweefsel gedurende de zwangerschap zachter wordt, dit betekent dus dat de banden rondom jouw gewrichten losser en flexibeler worden. Wanneer jij maximaal stretcht en je bindweefsel is zachter, dan kan dit zorgen voor overbelasting en bijvoorbeeld resulteren in klachten als bekkeninstabiliteit. Houd dus in je achterhoofd dat je niet alleen voorzichtig moet zijn voor de baby, maar ook met jezelf, ten behoeve van zowel jou zelf als de baby. 

Zwangerschapsyoga kleding

Zowel tijdens de yoga als gedurende de dag, tijdens en na de zwangerschap zijn onze truienyoga leggings en yoga bh’s te dragen. De bh’s bieden een goede ondersteuning middels de extra brede schouderbanden, zijn voorzien van stretch in 4 richtingen en voorkomen wrijving dankzij de platte naden en afwerking met een biaisband.

De leggings kunnen extra ondersteuning bieden aan je buik, aangezien dit high rise leggings zijn. Let hierbij wel goed op dat je de buik niet afknelt. Je kunt er daarom voor kiezen om een grotere maat aan te schaffen. Een tweede optie is om de tailleband om te slaan onder de buik. Alle leggings zijn voorzien van een ademende en sneldrogende stretch stof. Heb je toch liever wat meer bewegingsvrijheid kun je ook gaan voor een yoga short

Hatha yoga

Vaak is zwangerschapsyoga gebaseerd op Hatha Yoga. Deze vorm van Yoga is overigens de meest beoefende vorm in het westen. In deze oefeningen worden voornamelijk statische (stil staande) houdingen beoefend in combinatie met ademhalingsoefeningen. Dankzij deze combinatie leer je om tegelijkertijd te kunnen ontspannen. Bij Hatha yoga is het doel om in balans te komen met jezelf en je op deze manier tot krachtig en stabiel persoon vormt.  

Naast deze vorm van yoga zijn er nog tal van andere vormen. Welke yoga je tijdens een cursus zal doen kan dus verschillen, lees je hier vooraf dus goed op in. Wel is het belangrijk dat je bijvoorbeeld geen Hot Yoga gaat doen, gezien jouw bloeddruk die dan stijgt en dit nadelig kan zijn voor de baby. 

Zwangerschapsyoga voordelen tijdens de bevalling

Gedurende de zwangerschapsyoga leer je adem-, pers-, en ontspanningstechnieken. Deze technieken kunnen je helpen bij het opvangen van weeën en tijdens de bevalling. Omdat je hebt geleerd hoe en welke technieken je kunt toepassen zal je lichaam minder stress ervaren, je bloeddruk minder snel verhogen en kan je lichaam beter ontspannen. Veel technieken zullen worden behandeld gedurende de lessen, wat er voor zorgt dat jij zelfverzekerd en met weloverwogen keuzes de bevalling in gaat. 

Na de bevalling

Zwangerschap is een bijzondere tijd, waarin er ontzettend veel verandert in je lichaam en geest. Om deze periode zo goed mogelijk te kunnen doorstaan, is een beetje extra zorg voor jezelf geen overbodige luxe. Zwangerschapsyoga kan hieraan bijdragen en biedt veel voordelen voor zowel jou als je baby.

Parents and toddler do yoga in the bedroom. Image: Pavel Danilyuk via Pexels

Tijdens de zwangerschapsyoga ligt de aandacht bij je lichaam & geest en het leren ontspannen van je lichaam. Bij postnatale yoga wordt er gefocust op het aansterken van je lichaam. Door je te richten op het versterken van je spieren zullen langzamerhand je buikspieren en bekken weer in de ‘normale’ stand komen te staan. Dit gaat uiteraard in kleine stapjes.