Ontdek wat je MOET weten voordat je begint met Yoga

Find out what you MUST know before you start Yoga - Relax

 Allereerst, laat me je vertellen dat yoga veel meer is dan alleen het uitvoeren van bepaalde posities. Het gaat namelijk om een gezonde levensstijl waarin je je lichaam en geest in balans brengt. Voordat je begint met yoga is het daarom verstandig om te bepalen wat jij ermee wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer ontspanning, leniger worden of juist meer kracht opbouwen? Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, kun je gerichter aan de slag gaan met yoga.

Wat is yoga?

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten yoga zijn. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken en richt zich op andere aspecten van yoga. Zo is Hatha yoga een rustige vorm van yoga, terwijl Power yoga zich juist meer richt op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Verdiep je daarom goed in de verschillende soorten yoga voordat je begint. Zo kun je een keuze maken die het beste bij jou past.

De geschiedenis van Yoga

Nu eerst nog een stukje geschiedenis van Yoga. Hoe Yoga precies is ontstaan, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat we wel kunnen zeggen is dat Yoga al eeuwen oud is en stamt uit het verre oosten, namelijk India. De eerste bekende Yogi was een filosoof uit India genaamd Patanjali. Met als basis wijsheden uit het Hindoeïsme, schreef hij zo’n 200 jaar na Christus zijn richtlijnen voor het leven op in de Yoga Sutra’s. De moderne variant van Yoga hebben we echter te danken aan twee andere personen. Zo richtte Swami Sivananda in India veel Yogascholen op, waarna Parahamsa Yogandanda de filosofie over de hele wereld bekend maakt. Dit deed hij door zijn boek Autobiography of a Yogi. Daarnaast opende hij de eerste Yogaschool in Californië. In Nederland heeft Yoga echter pas veel later zijn intrede gemaakt, namelijk in het begin van de twintigste eeuw. Zo opende de eerste Yogaschool in 1922 in Amsterdam aan de prinsengracht.

Welke yogastijlen zijn er?

Er bestaan vele verschillende stijlen van Yoga. Zo is de ene stijl vooral meditatief, een andere meer actief, en er zijn ook meer energetische stijlen. Ook de intensiteit van de verschillende stijlen verschilt. Om iets meer duidelijkheid te creëren zal ik de populairste yogastijlen van Nederland nu stuk voor stuk kort toelichten.

Hatha Yoga

We beginnen met Hatha Yoga en dat heeft een reden. Dit is namelijk de yogastijl die het meeste wordt beoefend in Nederland. Deze yogastijl wordt vaak ook gezien als de basis. Bij Hatha Yoga komen zowel lichamelijke oefeningen als ademhalingsoefeningen aan bod. De lichamelijke oefeningen zijn zowel statisch als dynamisch. Je zou Hatha Yoga kunnen zien als de beste vorm om kennis te maken met wat Yoga te bieden heeft.

Ashtanga Yoga

In tegenstelling tot Hatha Yoga wordt er bij Ashtanga Yoga geen gebruik gemaakt van losse oefeningen. Met deze yogastijl doe je altijd een vaststaande serie met oefeningen welke in elkaar overvloeien. Bij Ashtanga Yoga houd je je bezig met 8 verschillende disciplines, namelijk; deugdzaamheid, reinheid, asana’s (yogaoefeningen/houdingen), ademhaling, concentratie, meditatie en controle over de zintuigen. Ondanks dat Ashtanga Yoga veel verschillende aspecten omvat wordt er aangeraden niet met deze yogastijl te beginnen. De reden hiervoor is dat deze vorm van yoga echt een levensstijl is en dus veel meer omvat dan alleen oefeningen.

Power Yoga

Power Yoga is afgeleid van Ashtanga Yoga en is een erg krachtige en dynamische yogastijl. Je voert met Power Yoga verschillende houdingen na elkaar uit en ondersteund deze met ademhalingstechnieken. Als je opzoek bent naar een yogastijl die het dichtsbij een flinke work-out komt dan is deze stijl zeker iets voor jou!

Vinyasa Yoga

Een andere veel beoefende yogastijl is Vinyasa Yoga en wordt ook wel ‘Flow yoga’ genoemd. Het is een dynamische vorm van Yoga in combinatie met ademhalingsoefeningen. Met deze yogastijl doe je op de beweging van je ademhaling “een flow” aan yogahoudingen. Wanneer je naar een Vinyasa yogales gaat kan je een intensieve les verwachten. Vinyasa Yoga valt dan ook onder de actieve stijlen van Yoga.

Slow Flow Yoga

Slow flow Yoga heeft hetzelfde principe als Vinyasa Yoga echter ligt het tempo bij Slow flow Yoga een stuk lager. Bij Slow flow Yoga worden de houdingen langer vastgehouden en zijn de overgangen net een stukje langzamer. Deze yogastijl is zowel voor beginnende yogi’s als voor gevorderde yogi’s een optie.

Yin Yoga

Yin Yoga is een yogastijl waarbij de houdingen langer worden vastgehouden. Het doel hiervan is het versterken en versoepelen van pezen, bindweefsel en gewrichten. Dit zorgt voor een verbeterde mobiliteit en kracht van de gewrichten. Om het effect van Yin Yoga zo optimaal mogelijk te maken zou je deze yogastijl eigenlijk moeten combineren met een yang yogavorm, zoals; Power Yoga of Hatha Yoga.

Lees ook ons blog over: 'Wat is de beste yoga legging voor Yin Yoga' of 'Waarom Yin yoga goed voor je is'

Restoratieve Yoga

Als je op zoek bent naar een wat rustigere en relaxtere yogastijl is restoratieve Yoga misschien wel wat voor jou. Deze yogastijl is gedeeltelijk te vergelijken met Yin Yoga, echter ligt de focus nog meer op ontspannen. Restoratieve Yoga valt onder de meditatieve yogastijlen en is geschikt voor iedereen.

Hot Yoga

Yoga in een ruimte waar het maar liefst 40 graden celcius is, dat is Hot Yoga. Nu zal je misschien denken; waarom zou ik dit gaan doen? Dat zal ik je nu kort uitleggen. De warmte brengt een aantal voordelen met zich mee, zo wordt de bloedtoevoer naar de spieren verhoogt wat resulteert in soepelere spieren. Daarnaast verhoogt de hitte je hartslag en stofwisselingen waardoor je meer calorieën verbrandt. Wie wilt dat nou niet?

Bikram Yoga

Bikram Yoga is een vorm van Hot Yoga, ook hier wordt de ruimte verwarmd tot ongeveer 40 graden celcius. Op deze manier wordt het klimaat van India nagebootst. Bikram Yoga is enorm intensieve yogastijl waarbij twee keer dezelfde reeks van maar liefst 26 yogahoudingen dynamisch worden uitgevoerd. In verhouding beoefenen veel mannen deze yogastijl, omdat voor hen vaak het fysieke aspect van yoga net wat belangrijker is dan voor vrouwen.

Yoga Nidra

Yoga Nidra is de aller rustigste vorm van Yoga waarbij je in een zo diep mogelijk ontspanning kom. Tijdens deze lessen worden er dan ook geen houdingen uitgevoerd en er wordt ook niet gemediteerd. Zowel lichamelijk als geestelijk word je in een soort van slaap gebracht, daarom wordt Yoga Nidra vaak ook liggend uitgevoerd.

De positieve effecten van Yoga op ons lichaam en geest

Nu je de basis van Yoga (hopelijk) begrijpt is het tijd voor de voordelen van Yoga. Zoals sommige van jullie misschien al weten heeft Yoga vele voordelen, maar wat zijn deze voordelen nou eigenlijk? Dat gaan we jou nu vertellen! Dit doen wij aan de hand van een rijtje waarin wij 8 leuke voordelen van Yoga uitgelichte.

Yoga heeft een positieve invloed op je:

 • Stressniveau
 • Immuunsysteem
 • Energielevel
 • Nachtrust
 • Flexibiliteit
 • Seksuele ervaringen
 • Concentratievermogen
 • Pijnklachten

Dit beantwoord ook gelijk de vraag: Welk effect heeft Yoga op ons lichaam en geest? Als je dit zo leest wil je eigenlijk toch gelijk beginnen met Yoga... Wie wilt nou niet profiteren van al deze voordelen van Yoga?! Maar je zult je nu nog wel afvragen, hoe kan het dat Yoga zoveel positieve effecten heeft. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Zo verlaagt Yoga volgens meerdere onderzoeken de hoeveelheid stresshormonen, cholesterol en ontstekingsstoffen in ons bloed. Daarnaast kan door de manier van ademhalen bij Yoga de hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed en de bloedtoevoer naar het brein laten toenemen. Dit resulteert in meer zuurstof in het brein wat zorgt voor het zogezegde “hevige bewustzijn”. Dit is een effect waar mensen met stress en andere klachten echt positieve effecten van zullen ervaren.

Krijg je van Yoga een mooier lichaam?

Nu zul je je misschien nog steeds afvragen: krijg je van Yoga een mooi, strakker en gespierd lichaam? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Het zit namelijk zo: doordat yoga de ademhaling vertraagd, daalt de hartslag en wordt ook de bloeddruk verlaagd (uitgezonderd van de intensieve vormen van Yoga). Hierdoor verbruikt het lichaam minder energie wat dus betekend dat het minder calorieën nodig heeft. Dit betekend in theorie dat je zou aankomen ten opzichte van als je geen Yoga deed. Er van uitgaande dat je hetzelfde zou eten.

Nu zul je je wel afvragen waarom zie ik bijna nooit dikke yogi’s? Dit is te verklaren door het feit dat Yoga een positieve invloed heeft op de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Door de verlaging voor cortisol zal er minder buikvet worden opgeslagen wat resulteert in een mooier, strakker en gespierder lichaam.

Daarnaast heeft Yoga bij veel mensen een positieve invloed op hun eetgewoonten. Zo zijn yogi’s vaak bewuster van wat ze eten en wat wel en niet gezond voor ze is. Ook dit draagt weer bij aan een mooier strakker en gespierder lichaam.

u weet je wat Yoga is, welke verschillende yogastijlen er zijn en wat de effecten van Yoga zijn op ons lichaam en geest. Nu rust er nog één vraag, welke materialen zijn er allemaal nodig om te beginnen met yoga?

Welke materialen je allemaal nodig hebt hangt er vanaf of je thuis Yoga wilt gaan beoefenen, of dat je dit bij een Yogaschool gaat doen. Wij gaan er voor nu van uit dat je het thuis wilt gaan doen. Zo krijg je een compleet beeld van welke materialen er nodig (kunnen) zijn om te starten met Yoga.

 • Yoga mat
 • Yoga bok
 • Deken
 • Yoga riem
 • Bolster (Yogakussen)
 • Meditatiekussen
 • Yoga handdoek
 • Oog kussen
 • Kleding

Bij al deze materialen geldt dat het afhangt van de Yogastijl welke materialen nodig zijn. Ook zit er bijvoorbeeld veel verschil in Yogamatten en kleding. Om je op weg te helpen de juiste Yogalegging te kiezen welke perfect bij jou past hebben wij een artikel geschreven. Dit artikel vindt je hier .

Tot slot is het belangrijk om tijdens het beoefenen van yoga goed naar je lichaam te luisteren. Voel je bijvoorbeeld pijn of spanning op bepaalde plekken in je lichaam? Stop dan met de oefening en neem de tijd om te herstellen. Door goed naar je lichaam te luisteren voorkom je blessures en kun je op een veilige manier aan de slag met yoga.

Luijk, M. (2017, 5 maart). Waarom iedereen Yin Yoga nodig heeft. Geraadpleegd op 12 december 2020, van https://gezondheidscentrumlisse.nl/yoga-nieuws/waarom-iedereen-yin-yoga- nodig-heeft/

M. (2015, 21 maart). Wat is Ashtanga Yoga eigenlijk? Geraadpleegd op 12 december 2020, van https://www.happywithyoga.com/yoga/wat-is-ashtanga-yoga/

namonamah. (2013, 17 maart). Yoga geschiedenis. Geraadpleegd op 2 december 2020, van https://www.namonamah.nl/yoga/

Pek, A. (1970, 22 augustus). Wat yoga doet in je brein. Geraadpleegd op 2 december 2020, van https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/wat-yoga-doet-in-je-brein/

Peverelli, H. (2020, 23 november). Dit zegt de wetenschap over yoga: 7 feiten en mythen ⋆. Geraadpleegd op 1 december 2020, van https://www.yogaonline.nl/blog/wetenschap-over- yoga/

Stet, A. (2020, 25 augustus). De verschillende soorten yoga en de voordelen ervan. Geraadpleegd op 2 december 2020, van https://www.womenshealthmag.com/nl/trainen/yoga/a26882431/de- verschillende-soorten-yoga-en-de-voordelen-ervan/