Hormoonyoga, een nieuwe trend of the real deal?
Ja, hormoonyoga is een ding. En nee, het is niet alleen voor vrouwen in de overgang. Hormonen weer in balans krijgen met yoga, dit is wat je moet weten:
We leven in 2021 en het durven uitspreken over vrouwelijke hormonen wordt steeds met een trending topic. Maar wat is hormoonyoga nou eigenlijk en wat doet het voor je? Is het dé trend van dit moment of zit er meer achter?
Waar komt hormoonyoga vandaan?
Dinah Rodrigues, een naam die je misschien wel ‘ns voorbij hebt horen komen. Rodrigues is een Braziliaanse yogadocente van (jawel, écht) 94 jaar. Dinah bracht haar boek ‘Hormoonyoga’ uit in 2005 en is het levende bewijs dat hormoonyoga echt positieve effecten heeft.
Dinah Rodrigues heeft spectaculaire resultaten behaald in de dertig jaar dat ze yoga-docente is. Toen Dinah in de menopauze kwam had zij nergens last van, haar dokter was verbaasd over haar hoge hormoonwaarde. Dinah wist zeker dat dit door haar dagelijkse yoga uurtje kwam. Ze deed verder onderzoek en stelde een reeks oefeningen samen die specifiek werkt op de eierstokken, schildklier, hypofyse en bijnieren.
Maar wat houdt deze specifieke yogastijl nou in en waarom hebben we het nodig?
Hormoonyoga helpt je met het in balans brengen (of houden) van je hormonen. Iets waar veel vrouwen eigenlijk weinig over weten, maar wat we zeker niet moeten onderschatten. Je hormoonhuishouding heeft namelijk veel invloed op verschillende lichaamsfuncties zoals je stofwisseling, humeur, gedrag, slaapkwaliteit, mate van honger en ga zo maar door.
Voor wie is hormoonyoga bedoeld?
Het basisidee achter hormoonyoga is vooral om vrouwen in de overgang te helpen met het in balans brengen (of houden) van hun hormonen. Maar inmiddels is dit allang niet meer het enige. Hormoonyoga kan voor iedere vrouw fijn zijn, van jong tot oud, ook als je geen klachten hebt.
In de wereld van yoga komen en gaan trends. De ene keer zijn hot yoga of aerial yoga populair en de andere keer gaat het om ashtanga of yin yoga. De hype van nu is hormoonyoga.
Hoe werkt hormoonyoga precies?
Hormoonyoga klinkt een beetje als een goocheltruc, maar het is echt niet zo mysterieus als het klinkt. De oefeningen van hormoonyoga hebben invloed op je klieren en beïnvloeden op deze manier de aanmaak van je hormonen. Het vrouwenlichaam heeft veel verschillende hormonen maar tijdens hormoonyoga wordt er vaak gefocust op het aanmaken van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.
Bij vrouwen begint de aanmaak van oestrogeen rond de 35e al af te nemen. Rond die leeftijd zal je er nog weinig van merken, maar op een wat latere leeftijd kan dat wel. En dát is het moment dat veel vrouwen hormoonyoga gaan inzetten, jij ook?
Hormoonyoga bevat verschillende basiselementen uit verschillende yoga stijlen en achtergronden. Denk hierbij aan Hatha yoga, energetische yoga zoals Raja en Oki yoga. Maar ook de Kundalini yoga en Tibetaanse vitaliteits technieken.
Het is niet niks, hormoonyoga. Deze vorm van yoga zou namelijk helpen tegen overgangsklachten. En niet alleen dat: het zou ook je hormoonhuishouding in balans brengen, menstruatieklachten verminderen en zorgen voor meer vitaliteit.
1. Bhastrika (blaasbalgademhaling)
In plaats van de bhastrika-techniek kun je ook een buikademhaling-techniek toepassen.
2. Mula bandha (het aanspannen van de bekkenbodemspieren)
Bij de mula bandha-techniek trek je je bekkenbodemspieren samen; zowel de sluitspier als de perineum (het spiergebied tussen de anus en het geslachtsdeel).
3. Ujjayi (bevrijdende ademhaling)
Dit is een ademhalingstechniek waarbij je het midden- en bovendeel van je longen vult met lucht. De energie wordt hierdoor naar je schildklier en bijschildklieren gestuurd.
4. Uddiyana bandha (buik intrekken)
Bij deze techniek gaat het om het intrekken van je buik. Naast de controle hebben over je energiestroom ‘masseer’ je in feite je buikorganen met deze techniek.
5. Yoga Nidra
Waarschijnlijk de bekendste uit dit hele lijstje. Een moment van ontspanning, je lichaam is bewegingsloos en je voelt de energie door delen van je lichaam stromen.
6. Circulatie van energie
Het belangrijkste onderdeel van de hormoonyoga. Je laat energie op de natuurlijke manier doorstromen via de wervelkolom en die stuur je naar de betreffende hormoonklier.
Sylvia Mullaart (ooit studente bij o.a. Dinah Rodrigues) heeft haar eigen YouTube kanaal en deelt hier de fijnste (en leerzame) yoga-video’s. Hier een korte impressie en introductie voor de Fusion Hormoon Yoga: https://www.youtube.com/watch?v=w6Qh1O7WEjo
Aanvaard je hormonale problemen niet, ga aan het werk en krijg ‘happy hormones’ for ever!
– Sylvia Mullaart
Hormoonyoga is dus echt niet een trend die is komen aanwaaien en na een paar maanden weer wordt vervangen door iets nieuws. Hormoonyoga is the real deal en al best wat jaren!