Ontdek de 4 beste materialen voor yoga kleding? Spandex, Bamboo of Kantoen?

Discover the 4 best materials for yoga clothing? Spandex, Bamboo or Cotton? - Relax

Het is belangrijk dat je kleding uitkiest die is gemaakt van de juiste materialen om je comfortabel en energiek te voelen terwijl je je favoriete sport uitoefent.  Maar welke stof is het beste geschikt voor een yoga legging of fitness legging? Is het belangrijk dat de stof snel vocht afvoert? Of wil je juist warm blijven. Allemaal eigenschappen die verschillen per stof of materiaal.

Welke stoffen en materialen zijn het beste voor yoga- of fitnesskleding?

Er zijn veel verschillende stoffen met allemaal eigen kenmerken Je ziet haast door het bos de bomen niet meer. In dit blog leggen we uit welke stof welke kenmerken heeft en dus ook, welke stof is het beste geschikt voor de sport die je beoefend. Is het belangrijk dat de stof snel vocht afvoert? Of wil je juist warm blijven. Allemaal eigenschappen die verschillen per stof.

We maken onderscheid in natuurlijke en synthetische stoffen:

Een van de belangrijkste aspecten van het ontwerpen van yogakleding is de juiste stof selectie.

cotton field

Natuurlijke stoffen voor yoga kleding

Natuurlijke stoffen zijn stoffen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Wij benoemen hier de meest voorkomende natuurlijke stoffen waar yoga kleding van gemaakt wordt. Elk van de stoffen heeft hebben hun eigen specifieke eigenschappen hieronder beschrijven we de stoffen.

  1. Katoen
  2. Wol
  3. Bamboo
  4. Hennep

1 Katoen

Veel yogi’s vinden dat kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals biologisch katoen, bamboe en hennep de beste keuze zijn.

2 Wol

Het grote voordeel van wol is dat het je warm houdt. Wol is een natuurlijke stof dat wordt gesponnen van schapenwol. Wol is uitermate goed geschikt voor truinen en dekens. Voor een yoga leggings is het niet geschikt. Wil je na je yogales jezelf warm houden dan kan je beter een wollen trui aantrekkend dan bijvoorbeeld een katoenen of synthetische trui.

3 Baboo

Bamboo is een relatief nieuw materiaal waar stoffen van gemaakt worden. De ontwikkeling van bamboo stoffen is ook nog steeds volop in beweging. Bamboo is een soepele stof die zacht aan voelt en absorbeert vocht beter dan bijvoorbeeld katoen. Bamboo ook steeds meer gebruikt worden in het maken van yoga leggings, wel altijd in een mix met spandex/elastaan voor de nodige elasticiteit.

4 Hennep

Hennep stof wordt gemaakt van de hennep plant, je weet wel, die plant die sommige mensen ook roken. Het is een hele natuurvriendelijke stof om te produceren. Hennepvezel mist echter soepelheid en is daardoor minder geschikt voor yoga kleding. Een ander nadeel is dat het slecht zijn vorm houdt. 

spandex rolls

Syntetische stoffen voor yoga kleding

Andere populaire stoffen zijn synthetische materialen zoals polyester, lycra en/of spandex, die zorgen voor een goede stretch en vochtregulatie tijdens het sporten.

  1. Polyester-Microvezelweefsel
  2. Spandex

Polyester-Microvezelweefsel

Microfiber of Microvezel is een extreem fijne synthetische vezel. Deze stof wordt veel gebruikt in outdoorkleing en gek genoeg ook in schoonmaakdoekjes. Microvezel wordt gemaakt van een extreem dunne garen, gemaakt uit polyester. Het grote voordeel van microvezel is dat deze ademt en toch ook waterafstotend kan zijn. Daarom wordt er vaak voor deze stof gekozen in outdoorkleding, 

Spandex

Spandex is een elastometrische vezel uitgevonden door de chemicus Joseph Shivers, tevens dus de uitvinder van de yoga legging zoals we hem nu dragen. In onze blog over de geschiedenis van de legging schrijven we hier iets meer over. Andere namen voor spandex zijn elastaan of lycra stof. Het grote voordeel van spandex is dat deze vezel tot wel 500% opgerekt kan worden zonder dat deze scheurt. Dat is voor yoga leggings dus heel aangenaam.

Wij maken onze super zachte en comfortabele yoga leggings van een geteste combinatie van spandex en poyester. Een uitermate fijne mix van stoffen waar je je vrij in kan bewegen en zweten zonder dat je legging gaat lubberen of afzakt. Wil je weten hoe je de juiste yoga legging uitkiest? Of hoe je het beste je yoga legging kunt wassen? Hier hebben we ook een leuk stukje over geschreven.