De geschiedenis van de legging

The history of leggings - Relax

Je zou geen leggingmaker zijn als je niet de oorsprong van de legging weet te achterhalen. We gingen dus opzoek, en doken in de boeken in om de eerste legging in de geschiedenis te achterhalen. Hier ons verhaal:

Maar dat de legging al eeuwen voorkomt in het modebeeld, dit was nieuw voor ons. De eerste beelden van leggings stammen de 14e eeuw. Pas sinds de 20ste eeuw wordt de legging zoals we die nu kennen een mode item.

De geschiedenis van de legging

Interessant genoeg waren het de mannen die als eerste leggings droegen. Dit gebeurde als eerste in Schotland, in de 14e eeuw.

Deze eeste leggings bestonden toen nog uit twee losse pijpen, een soort van heuphoge laarzen gemaakt van leer of mallien. Deze werden zowel prive als militair gedragen. De legging evolueerde door richting panty’s die de mannen tijdens de Renaissance droegen onder hun jas.

Leggings bleven een overwegend mannelijke trend tot de 19e eeuw, toen vrouwen hun eigen bewerking of variatie begonnen te dragen. Tot daar in de jaren ’50 verandering in kwam. Audrey Hepburn is in de jaren ’50 de trendsetter geweest voor strakke zwarte broeken met een hoge taille. Alhoewel de broek van Audrey toen geen stretch bevatte, was het qua modebeeld duidelijke iets anders dan de wijde pijpen die toen in de mode waren.

De introductie van de legging

In 1958 werd Lycra ontdekt door de chemicus Joseph Shivers, dit is de basisstof voor zowel modieuze leggings als sport- of yogaleggings zoals we ze nu kennen. Een jaar later lagen de eerste leggings in de winkels. Deze moderne Lycra leggings waren opeens alleen voor vrouwen en niet meer voor mannen.  Ze werden zowel als mode item als sportkleding gedragen. De modeonwerpers combineerde de leggings vaak met minirokken of shift jurken. In de sport was voornamelijk de capri legging een hot item.

In de jaren ’70 werden leggings een echte trend mede dankzij o.a. Debbie Harry en Olivia Newton-John. De jaren 70 legging leek op een glanzende vaak getailleerde kleurrijke discobroek met hoge taille.

Play video here

De introductie van de yoga legging

In de jaren 80 kreeg de legging weer een opleving veroorzaakt door Madonna die ze zowel op het podium als in haar video’ like a virgin’ leggings droeg. 

Play video here

Jane Fonda gaf een nieuwe draai aan de sport legging mode in haar aerobics video’s. Zij droeg haar turnpakje over haar legging. In Nederland hadden we natuurlijk Penny de jager die deze iconische aerobics look overnam.

Na een aantal wat rustigere jaren ‘90  op het gebied van leggings in de mode, waren leggings in de jaren 2000 weer helemaal terug van weggeweest. De huisvrouw met de witte 3 kwart capri leggings zag je overal. Gelukkig koelde deze trend aan het einde van het decennium en verving de modieuze high rise yogalegging de 3/4e kwart capri legging.  

De introductie van de yoga legging

Vanaf het millennium mogen we ook de yoga legging buiten de yogaschool dragen. De polulariteit van Yoga neemt een enorme vlucht en sportkleding wordt als comfort kleding gedragen. Je mag naar de coffeecompany in je yogakleren. En zolang de modewereld comfortabele yoga leggings blijft omarmen, zien we de eeuwenoude trend niet snel vervagen.