Combineer Yoga en Krachttraining voor maximale fitnessresultaten.

Combine Yoga and Strength Training for maximum fitness results. - Relax

Yoga en krachttraining, misschien niet de voor de meest hand liggende combinatie, maar toch kunnen deze twee elkaar perfect aanvullen! Daar waar je bij yoga juist jezelf soepel en flexibel maakt, herstelt en rust pakt, is dit bij krachttraining het tegenovergestelde. Hard trainen en doorgaan tot je niet meer kunt. Laat die combinatie nou juist zo goed zijn, want zowel voor je spieren als prestaties is beide erg belangrijk.

Waarom is de combinatie van beide zo goed?

Yoga heeft een aantal positieve invloeden op je lichaam en laat dat nou precies die invloeden zijn die je lichaam nodig heeft na een zware krachttraining:

 • 1. Stimuleren van flexibiliteit
 • 2. Opbouwen van uithoudingsvermogen in de spiervezels
 • 3. Trainen van lichaam, geest en ziel
 • 4. Spierherstel

Wat zijn de voordelen van yoga?

Er zijn veel verschillende soorten yoga en deze kunnen allemaal weer net even andere doeleinden hebben. Uit onderzoek van SportCity bleek dat dit de meest algemene punten van de voordelen van yoga zijn:

 1. Vergroot je flexibiliteit
 2. Versterkt je spieren
 3. Verbetert je lichaamshouding 
 4. Versterkt je botten
 5. Verlaagt je bloeddruk
 6. Helpt je ontspannen
 7. Verbetert je bloedcirculatie
 8. Verbetert je zuurstofopname 
 9. Maakt je rug sterker
 10. Je krijgt meer energie

Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Maar wat zijn dan de voordelen van krachttraining? Freshhh onderzocht deze en dit zijn ze:

 1. Krachttraining zorgt ervoor dat je sterker wordt en spieren ontwikkelt.
 2. Krachttraining helpt bij het verlagen van je bloeddruk.
 3. Het sterkt je botten en verkleint de kans op diverse aandoeningen op latere leeftijd.
 4. Krachttraining is uitermate geschikt om af te vallen. De ontwikkeling van spierweefsel zorgt ervoor dat je sneller vet verliest, omdat spieren in rust meer calorieën verbranden dan vetweefsel.
 5. Krachttraining zorgt vaak voor een gezonder en energieker gevoel.
 6. Het geeft je zelfvertrouwen een boost.

Kan yoga helpen tegen spierpijn?

Spierpijn is iets wat nou eenmaal vaak bij krachttraining komt kijken, maar prettig is anders. Pas een dag of twee na je training kan je hier last van krijgen en juist daarom is yoga de oplossing! Het draagt bij aan het herstelproces en zorgt voor ontspanning in je lichaam. Omdat yoga een lichtere vorm van inspanning is en dus wel geschikt kort na een krachttraining, zal het ervoor zorgen dat de kans kleiner is dat je blessures krijgt.

Een ander iets waar yoga tegen kan helpen is verzuring. Doordat veel sporters onjuist ademhalen tijdens hun training krijgen de spieren niet de juiste hoeveelheid zuurstof die zij eigenlijk nodig hebben, om die reden is er kans op een snellere verzuring. Maar doordat je bij yoga juist leert beter om te gaan met je ademhaling en hoe je je ademhaling zo effectief mogelijk kunt benutten, zal er wanneer je deze technieken meeneemt tijdens een krachttraining minder snel kans zijn op verzuring. Dit omdat je spieren voldoende zuurstof krijgen. Dit zal uiteindelijk ook een positief effect hebben op je prestaties.

Flexibiliteit en kracht

Waarbij krachttraining juist goed is in het opbouwen van meer spieren is yoga goed voor het opbouwen van je natuurlijke krachten. Maar wanneer je juist door die krachttraining meer spierkracht hebt zorgt dit ervoor dat je de yoga oefeningen beter kunt uitvoeren. Yoga in combinatie met krachttraining is de ultieme manier om zowel flexibel als fit te worden. En niet te vergeten het lenig zijn, ook dit zal een stuk sneller gaan!

Mentale voorbereiding op een zware krachttraining

Doordat je bij yoga je eventuele stress en vermoeidheid aanpakt en echt leert luisteren naar je lichaam zal dit goed van pas komen wanneer je een zware krachttraining voor de boeg hebt. Je kunt je hier beter op voorbereiden door de rust die de yoga je weer geeft.

Voeg yoga toe aan je workout-schema

Al wanneer je maar liefst 2 uur in de week yoga toevoegt aan je krachttraining kan dit positieve effecten hebben. Vaak train je als krachttrainer op gevoel, hierdoor kan het zo zijn dat de ene spiergroep niet evenveel aandacht krijgt als de ander. Om die reden kun je sneller klachten ervaren, bijvoorbeeld in je rug, schouders of benen. Juist bij yoga train je je gehele lichaam en wordt er veel aandacht besteed aan de houding van je lichaam.

Welke soorten yoga sluiten goed aan op krachttraining? 

Er zijn twee soorten yoga die goed aansluiten op krachttraining, namelijk Power- en Hatha Yoga

 • Power Yoga: Deze yogastijl is over het algemeen vrij zwaar, houdingen worden uitgevoerd in een serie en de oefeningen zijn fysiek zwaarder. Maar, zorgt wel voor ontspanning, spiertraining en richt zich op rekken. 
 • Hatha Yoga: Bij deze yogastijl train je je gehele lichaam en focus je je op een gecontroleerde ademhaling, flexibiliteit, kracht en ontspanning

Yoga en krachttraining worden vaak gezien als twee afzonderlijke vormen van lichaamsbeweging, waarbij elk een ander fysiek doel nastreeft. Echter, het opnemen van yoga in je krachttrainingsregime kan eigenlijk helpen om nog betere resultaten te behalen.

Veelgestelde Vragen:

Waarom is het combineren van yoga en krachttraining gunstig voor mijn fitnessreis?

Antwoord: Deze combinatie is ontzettend waardevol omdat yoga zich richt op flexibiliteit, uithoudingsvermogen, mentaal welzijn en spierherstel, terwijl krachttraining zich focust op het opbouwen van spieren, kracht en zelfvertrouwen. Samen bieden ze een evenwichtige fysieke en mentale workout, voor een totale welzijnservaring.

Hoe draagt yoga bij aan flexibiliteit en uithoudingsvermogen?

Antwoord: Yoga omvat diverse poses en stretches die verschillende spiergroepen trainen en de flexibiliteit bevorderen. Het lang vasthouden van poses bouwt uithoudingsvermogen op in de spieren, cruciaal voor algehele spiersterkte en gezondheid.

Welke specifieke voordelen kan ik behalen met yoga?

Antwoord: Yoga verhoogt niet alleen je flexibiliteit maar versterkt ook je spieren, verbetert je houding, botgezondheid, bloeddruk en ontspanning. Het verhoogt de bloedcirculatie en zuurstofopname, versterkt de rug, verhoogt het energieniveau en draagt bij aan mentaal welzijn.

Hoe kan krachttraining mijn yoga-practice aanvullen?

Antwoord: Krachttraining richt zich op het opbouwen van spiermassa en kracht, wat je natuurlijke kracht verbetert en helpt om yogaposes effectiever uit te voeren. Het verhoogt ook je energie, zelfvertrouwen en algehele gezondheid, en bevordert een evenwichtige levensstijl.

Kan yoga spierpijn verlichten die het gevolg is van intensieve krachttraining?

Antwoord: Absoluut. Yoga ondersteunt het herstel van de spieren, met ontspannings- en stretchoefeningen die spierpijn verlichten. De juiste ademhalingstechnieken uit de yoga voorkomen snelle verzuring van de spieren, waardoor het risico op pijn en blessures wordt verminderd.

Hoe versterkt de mix van flexibiliteit uit yoga en kracht uit powertraining de sportprestaties?

Antwoord: Yoga verhoogt de flexibiliteit en natuurlijke kracht, verbetert de bewegingsvrijheid en vermindert het risico op blessures. Gecombineerd met de spiermassa en kracht van powertraining, ervaren sporters verbeterde prestaties, behendigheid en uithoudingsvermogen.

Hoe kan yoga me mentaal voorbereiden op intensieve krachttrainingssessies?

Antwoord: Yoga omvat meditatie en ademhalingsoefeningen die stress en vermoeidheid aanpakken, mentale helderheid en focus bevorderen. Deze mentale voorbereiding is essentieel om uitdagende krachttrainingssessies aan te gaan, en verbetert concentratie en prestatie.

Hoe kan ik yoga effectief integreren in mijn krachttrainingsroutine?

Antwoord: Het toevoegen van zelfs maar twee uur yoga per week kan een significant verschil maken. Yoga zorgt ervoor dat alle spiergroepen worden aangepakt, en voorkomt onevenwichtigheden en klachten die kunnen ontstaan door gerichte krachttrainingsoefeningen.

Welke soorten yoga zijn het meest compatibel met krachttraining?

Antwoord: Power Yoga en Hatha Yoga zijn zeer aan te raden. Power Yoga is intens en vult de fysieke eisen van krachttraining aan, terwijl Hatha Yoga een gebalanceerde benadering biedt voor flexibiliteit, kracht, ademhaling en ontspanning.

Hoe verbetert het combineren van yoga en krachttraining het algehele welzijn?

Antwoord: Deze combinatie zorgt voor een holistische benadering van fitness, met focus op fysieke kracht, flexibiliteit, mentaal welzijn en spierherstel. Het bevordert een gebalanceerde levensstijl, verbetert de fysieke prestaties, mentale helderheid en algehele gezondheid en welzijn.