Yoga Leggings wassen? Met deze 4 tips blijven je leggings gegarandeerd langer mooi.

Washing sports & yoga leggings? These 4 tips are guaranteed to keep your leggings looking great for longer. - Relax

Het wassen van yoga leggings, yogaleggings en andere sportkleding vereist speciale zorg om ervoor te zorgen dat ze hun vorm en kwaliteit behouden. In dit blog geven we je enkele handige tips en tricks om je leggings op de juiste manier te wassen, zodat je er langer plezier van hebt. Vooral als het gaat om onze yoga- en fitnessleggings, willen we ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk mooi blijven.

Hoe was je je leggings en shorts?

Inweken of voorwas

Als je legging nare vlekken heeft, is het aan te raden om deze voor te weken. Los een beetje wasmiddel op in een teiltje of emmer met lauwwarm water en leg de legging in het sopje voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Als je last hebt van nare geuren, kun je een beetje azijn toevoegen aan het sopje om deze te neutraliseren.

Yoga Leggings wassen in de wasmachine, op welke temperatuur?

Sorteer je was op kleur, zodat je een witte was en een donkere was hebt. Was de legging niet samen met kledingstukken die ritsen, klittenband of andere ruwe materialen bevatten, omdat deze de legging kunnen beschadigen. Draai altijd je legging binnenstebuiten voordat je hem in de wasmachine doet. Plaats de legging bij voorkeur in een waszak om de kans op beschadiging van de stof te verkleinen. Kies een wasprogramma met een maximale temperatuur van 30 graden en een lage centrifuge- of zachte cyclus.

Het is raadzaam om de legging na het wassen op te hangen om te drogen. Op deze manier voorkom je beschadiging van de stof en behoud je de zachtheid en stretch. Als je toch liever een droogtrommel wilt gebruiken, zet deze dan op de laagste temperatuurstand voor delicate was.

Handwas

Als alternatief kun je ervoor kiezen om je legging met de hand te wassen, wat een zachtere methode is die de stof beschermt tegen beschadiging. Vul een teiltje of emmer met koud of lauw water en los er wat wasmiddel in op. Wacht tot het wasmiddel is opgelost voordat je de legging erin legt. Laat de legging ongeveer 10 tot 15 minuten weken en was hem daarna voorzichtig met je handen. Wrijf zachtjes met de stoffen tegen elkaar terwijl je de legging onder water houdt. Spoel de legging na het wassen grondig af met koud water, wring hem voorzichtig uit en dep hem eventueel droog met een handdoek voordat je hem te drogen hangt.

Het juiste wasmiddel voor de Leggings en Shorts

Gebruik een sportwasmiddel. 

Deze wasmiddelen hebben natuurlijke ingrediënten met een formule die zweet en bacteriën afbreken, wat geweldig is voor leggings en andere sportkleding. Voeg 1-2 maatlepels sportwasmiddel toe in de wasmachine en gebruik koud water. 

Gebruik geen vloeibaar wasmiddel

Het is wetenschappelijk bewezen dat vloeibare wasmiddelen minder goed wassen dan bijvoorbeeld een waspoeder.

Gebruik een wasmiddel dat gemaakt is voor wassen met koud water.

Voorkom krimpen of beschadigen van de stof door te wassen op 30 graden of zelfs koud water. Gebruik een wasmiddel dat gemaakt is voor een schone was op 30 graden. Door koud te wassen blijft je legging langer mooi, bespaar je op je energiekosten en het is beter voor het milieu.

Het belang van de juiste stoffen: Verken ons andere blog voor meer informatie.

Naast het correct wassen van je yoga leggings is het ook essentieel om de juiste stoffen te begrijpen. Ontdek meer over de verschillende stoffen die worden gebruikt voor yoga kleding en hun unieke eigenschappen in ons blog “Welke stoffen zijn het beste voor het maken van yoga kleding“. Leer hoe je de perfecte keuze kunt maken voor comfort, ademend vermogen en prestaties tijdens je yogasessies. Bezoek onze website en vergroot je kennis over yoga kledingstoffen.

Bescherm het milieu bij het wassen van je leggings.

Polyester materialen, waar veel leggings van gemaakt zijn, kunnen bij het wassen microplastics afgeven die schadelijk zijn voor het milieu. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om deze impact te verminderen:

  1. Gebruik een waszak: Plaats je leggings in een speciale waszak, die helpt voorkomen dat microplastics in het afvalwater terechtkomen.
  2. Kies voor een korter wasprogramma: Kies indien mogelijk voor een korter wasprogramma, omdat langere cycli meer wrijving en slijtage kunnen veroorzaken, wat resulteert in meer microplasticverlies.
  3. Was op lagere temperaturen: Koud water of lagere temperaturen verminderen de wrijving en slijtage van de stof, wat resulteert in minder microplasticverlies.
  4. Beperk het gebruik van de droger: Het drogen van leggings in een droger kan de slijtage van de stof verhogen en daardoor meer microplastics vrijmaken. Hang je leggings te drogen aan de lucht..

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de hoeveelheid microplastics die vrijkomen bij het wassen van je leggings aanzienlijk verminderen en zo een positieve bijdrage leveren aan het behoud van het milieu.

Raadpleeg altijd het waslabel

Raadpleeg altijd het waslabel van je leggings voor specifieke instructies. Over het algemeen wordt aanbevolen om leggings in de machine te wassen op een temperatuur tot 30 graden. Gebruik de droogtrommel op een lage temperatuur of kies voor delicate was. Vermijd het bleken en strijken van je leggings, aangezien dit de stof kan beschadigen.

  • Machine was tot 30 graden
  • Wasdroger op lage temperatuur/ delicate was.
  • Niet bleken
  • Niet strijken

Opmerking: de bovenstaande methoden zijn ook geweldig voor het wassen van de Relax yoga shorts, all over T-shirts en yoga bh’s.