Yoga voor meer energie: De 5 beste yoga houdingen waar je meer energie krijgt!

Yoga for more energy: The 5 best yoga poses that will give you more energy! - Relax

Welkom bij onze blog over Yoga voor meer energie! Yoga is een eeuwenoude praktijk die de geest en het lichaam verbindt, en die ons helpt om ons op ons best te voelen. Als je op zoek bent naar manieren om meer energie te krijgen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Als je al bekend bent met yoga, dan ken je waarschijnlijk al enkele van de voordelen. Maar als je nieuw bent in de wereld van yoga, dan zul je versteld staan van wat het voor je kan betekenen. Yoga kan helpen om spanningen te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren, en de flexibiliteit te vergroten.

In deze blog gaan we ons richten op yoga oefeningen die specifiek gericht zijn op het verhogen van je energie-niveau. Er zijn verschillende asan's en pranayama die kunnen helpen het energieniveau te verhogen. Hier zijn er een paar om te proberen:

Yoga voor meer energie, welke houdingen helpen écht.

 • Downward facing dog (Adho Mukha Svanasana): In de Neerwaartse hond houding strekt de hele achterkant van het lichaam uit en helpt het lichaam energie te geven.
 • Warrior I (Virabhadrasana I): Deze houding versterkt de benen en armen en helpt de focus en concentratie te verbeteren.
 • Chair Pose (Utkatasana): Deze houding versterkt de spieren in de benen en kern en helpt het energieniveau te verhogen.
 • Mountain Pose (Tadasana): Deze houding helpt de houding en het evenwicht te verbeteren en kan helpen het energieniveau te verhogen.
 • Zonnegroet (Surya Namaskar): Deze reeks houdingen is een geweldige manier om het lichaam op te warmen en het energieniveau te verhogen.

Downward Facing Dog( Adho Mukha Svanasana)

Downward Facing Dog is een klassieke yogahouding die een breed scala aan voordelen biedt. Enkele voordelen van deze houding zijn:

 • De hele achterkant van het lichaam strekken, inclusief de hamstrings, kuiten en onderrug
 • Versterking van de armen, schouders en benen
 • Verbetering van de flexibiliteit in de wervelkolom en polsen
 • De geest kalmeren en stress verminderen
 • Energie geven aan het lichaam

De Downward Facing Dog is ook een geweldige pose voor het verlichten van milde rugpijn en het verbeteren van de spijsvertering. Om deze pose uit te voeren, begin je in een tafelbladpositie op je handen en knieën. Til je heupen op en strek je benen, vorm een omgekeerde V-vorm met je lichaam. Druk je handen stevig in de grond en spreid je vingers wijd. Betrek je kern en houd je knieën licht gebogen als je strakke hamstrings hebt. Houd de houding 5-10 ademhalingen vast, laat dan los en kom terug naar de tafelbladpositie.
Vergeet niet om je schouders ontspannen te houden en weg van je oren, en je te concentreren op diep ademhalen terwijl je de pose vasthoudt.

Warrior I (Virabhadrasana I)

arrior I (Virabhadrasana I) is een krachtige staande yogahouding die een breed scala aan voordelen biedt. Enkele voordelen van deze houding zijn:

 • Versterking van de benen, armen en rugspieren
 • Verbetering van focus en concentratie
 • Stabiliteit en balans vergroten
 • Verbetering van de flexibiliteit in de heupen en dijen
 • De geest kalmeren en stress verlichten

Om Warrior I uit te voeren, ga je met je gezicht naar de lange rand van je mat staan met je voeten ongeveer een meter uit elkaar. Draai je rechtervoet 90 graden naar buiten en je linkervoet iets naar binnen. Buig je rechterknie zodat deze zich direct boven je rechterenkel bevindt en je linkerbeen gestrekt is. Strek je armen recht omhoog, houd je schouders ontspannen en weg van je oren. Kijk omhoog met je vingertoppen en houd de pose 5-10 ademhalingen vast. Om los te laten, strek je je rechterbeen en draai je je voeten naar voren. Herhaal aan de andere kant.

Vergeet niet om je kern betrokken te houden en je schouders ontspannen terwijl je de pose vasthoudt. Het is belangrijk om uw voorste knie recht boven uw voorste enkel te houden, in plaats van deze naar binnen te laten inzakken.

Chair Pose (Utkatasana)

Chair Pose (Utkatasana) is een versterkende yogahouding die gericht is op de spieren in de benen en de romp. Enkele voordelen van deze houding zijn:

 • Versterking van de quadriceps, bilspieren en kuiten
 • Versteviging van de kernspieren
 • Balans en stabiliteit verbeteren
 • Verhogen van het energieniveau

Om de chair pose uit te voeren, sta je met je voeten op heupafstand van elkaar en je armen langs je lichaam. Adem in en hef je armen recht omhoog boven je hoofd, reikend naar de hemel. Adem uit en buig je knieën, waarbij je je heupen naar achteren en naar beneden laat zakken alsof je achterover in een onzichtbare stoel zit. Houd uw gewicht gelijkmatig verdeeld over beide voeten en uw core aangespannen. Houd de houding 5-10 ademhalingen vast en laat dan los door je benen te strekken en je armen te laten zakken.
Vergeet niet om je schouders ontspannen en weg van je oren te houden terwijl je de pose vasthoudt. Het is belangrijk om je knieën recht boven je enkels te houden, in plaats van ze naar binnen te laten zakken. Je kunt ook proberen je hielen van de grond te tillen voor een extra uitdaging.

Mountain Pose (Tadasana)

Mountain Pose (Tadasana) is een staande yogahouding die helpt om de houding en balans te verbeteren. Enkele voordelen van deze houding zijn:

 • Versterking van de benen en enkels
 • Balans en stabiliteit verbeteren
 • De wervelkolom uitlijnen en de houding verbeteren
 • De geest kalmeren en stress verlichten

Om Mountain Pose uit te voeren, sta je met je voeten op heupafstand van elkaar en je armen langs je lichaam. Grond gelijkmatig door beide voeten en span je core aan. Til je borst op en rol je schouders naar achteren en naar beneden, waardoor je ruggengraat langer wordt. Reik met de kruin van je hoofd naar de hemel en houd je blik naar voren gericht. Houd de pose 5-10 ademhalingen vast en laat dan los.


Mountain Pose is een geweldige pose om te gebruiken als uitgangspunt voor andere staande houdingen, omdat het helpt om de juiste uitlijning en balans te bereiken. Het kan ook een nuttige pose zijn om de focus en concentratie te verbeteren.

Zonnegroet (Surya Namaskar)

Zonnegroet (Surya Namaskar) is een reeks houdingen die vaak wordt gebruikt als warming-up aan het begin van een yogabeoefening. Het bestaat uit een opeenvolging van bewegingen die vloeiend van de ene naar de andere vloeien. Enkele voordelen van Zonnegroet zijn:

 • Rekken en verstevigen van het hele lichaam
 • Flexibiliteit en mobiliteit verbeteren
 • Stimuleren van energieniveaus
 • De geest kalmeren en stress verlichten

Er zijn veel variaties op de Zonnegroet, maar een veel voorkomende volgorde is:

 • Berghouding (Tadasana)
 • Opwaartse groet (Urdhva Hastasana)
 • Voorwaartse vouw (Uttanasana)
 • Halve lift (Ardha Uttanasana)
 • Plankhouding (Phalakasana)
 • Vierledige stafhouding (Chaturanga Dandasana)
 • Opwaarts gerichte hond (Urdhva Mukha Svanasana)
 • Neerwaarts gerichte hond (Adho Mukha Svanasana)

Om de zonnegroet uit te voeren, begin je in berghouding bovenaan je mat. Adem in en hef je armen boven je hoofd, adem dan uit en vouw naar voren in Forward Fold. Adem in en til halverwege op, adem dan uit en stap of spring terug in Plank Pose. Laat je zakken in de Four-Limbed Staff Pose en druk dan omhoog in de Upward Facing Dog. Adem ten slotte uit en druk terug in de naar beneden gerichte hond. Vanaf hier kun je de reeks herhalen of doorgaan naar andere houdingen. Vergeet niet om je bewegingen soepel en vloeiend te houden en je te concentreren op je ademhaling terwijl je door de reeks stroomt. Zonnegroet is een geweldige manier om het lichaam op te warmen en je voor te bereiden op een krachtigere oefening, maar het kan ook een oefening op zich zijn.

Yoga voor meer energie video's vind je hier.

Na het voltooien van deze vijf yoga houdingen

Na het voltooien van deze vijf yogahoudingen voor meer energie, kun je proberen wat andere houdingen of bewegingen in je beoefening op te nemen om door te gaan met het opbouwen van kracht en vitaliteit. Hier zijn een paar ideeën, mocht je daar meer over willen weten, lees het blog Kracht opbouwen met yoga: Met deze 5 yoga oefeningen wordt je echt sterker.

Voeg enkele staande houdingen toe, zoals Warrior II (Virabhadrasana II) of Triangle Pose (Trikonasana). Deze houdingen kunnen helpen om de balans te verbeteren en kracht op te bouwen in de benen en kern.

Oefen enkele inversies, zoals Hoofdstand (Sirsasana) of Schouderstand (Sarvangasana). Inversies kunnen helpen de bloedsomloop te verbeteren en het lichaam energie te geven.

Voeg enkele dynamische bewegingen toe, zoals lunges of squats. Deze bewegingen kunnen helpen om kracht op te bouwen en de cardiovasculaire functie te verbeteren.

Beëindig je oefening met enkele herstellende houdingen, zoals Child's Pose (Balasana) of Savasana (Corpse Pose). Deze houdingen kunnen helpen om het lichaam te ontspannen en de geest te kalmeren, waardoor je je energiek en verfrist voelt.