Yoga is HOT, yoga is BOOMING! De werkelijke cijfers liegen er niet om, naar schatting beoefent 1 op de tien Nederlanders yoga en/of meditatie.

Overgewaaid vanuit de VS, waar de YogaHype ze’n piek alweer heeft bereikt.In Nederland gaan we in 2018 nog even door in de YogaFlow Eén van de meest verkochte yoga artikelen is de YogaPant, die we allemaal kennen, in alle kleuren, met alle mogelijke prints.  Andere cijfers liegen er ook niet om: 25 % van de yoga beoefenaars komt bij de fysio terecht vanwege blessures. Veelal veroorzaakt door het nabootsen van online YogaPoses: het “ sexy “ yogameisje op Instagram. Je zou bijna vergeten dat Yoga een diepgaande filosofie en levenswijze is, die eigenlijk helemaal niets met leuke leggings te maken heeft. Of er “ sexy “ uitzien.

Toen ik een aantal jaar geleden mij volledig overgaf aan het yogapad, gebeurde er iets  wonderlijks. Ik kreeg de diepe ervaring dat er diep van binnen in mij een plek is waar er altijd rust is. geen babbelbox, geen kritiek, geen verdriet, geen pijn, maar een diep gevoel van vertrouwen en oneindig weten. Een plek waar we allemaal naar toe kunnen gaan. een plek waar oneindig veel mogelijkheden zijn en waar alles mogelijk is. No limits. Dit is ook de reden dat ik besloot om yoga docent te worden. Om je mee te nemen naar die plek, die plek waar JIJ helemaal tot rust kan komen. En de plek waar alles er mag zijn. Om te helen, maar ook om te genieten. En om je ( nieuwe ) potenties te ontdekken. Yoga voor iedereen! Om deze plek te vinden heb ik een hele reis moeten maken in de Emotionele Jungle, zoals ik het noem.  En heb ik elke emotie tig keer van alle kanten bekeken, ervaren, doorvoeld en daarnaar nog duizendmaal. En iedere keer weer anders. Want elk moment is anders. en dus zijn we simpelweg nooit uitgeleerd.

In mijn lessen leg ik sterk de nadruk op Yoga in je dagelijkse leven: daily practise. “ Maar moet ik dan elke dag 1,5 uur yoga beoefenen vragen mijn leerlingen mij vaak? Nee, dat hoeft dus helemaal niet. Beoefenen als “ stromend water”, dagelijks een paar simpele oefeningen, zullen je meer rust geven dan jezelf onnodig leed aandoen en jezelf hierin te forceren. Ik roep ook altijd: “ Als je moet stressen om naar een yogales te komen, kun je beter thuis blijven. ga dan lekker een boek lezen of relaxed een filmpje kijken “ Er zijn zoveel momenten in je Daily Life waarin je de principes van Yoga kunt toepassen, dan gaan ze pas echt wat voor je doen in je leven. Da’s een ander verhaal dan een mooi pose aan te nemen tijdens de yogales. Yoga betekent niets anders dan: verbinding, eenheid.

Ik noem er een paar;

  • Als je in de supermarkt na een drukke werkdag staat te wachten in de rij, kun je een heerlijk rustig muziekje opzetten, ipv in de “ stressmodus” te blijven en je te ergeren. dit geldt ook voor je gedrag in het verkeer. Zo maak je weer even verbinding met je zelf.
  • Wees zo vaak mogelijk vriendelijk. Ook tegen de buurman of de kassière in de supermarkt. Het geeft je veel zachtheid en rust in je leven. (wat overigens niet hoeft te betekenen dat je het overal mee eens bent of altijd maar probeert “ lief” te zijn. )
  • Neem s’morgens de tijd om wakker te worden, op te staan en even tot jezelf te komen. Echt, het helpt je echt! Zet de wekker gewoon wat eerder en geniet van deze eigen tijd!
  • Wacht niet met genieten tot je “ vrij “ bent. Maak eens een lijstje van “ daily things” waar je van geniet en doe ze gewoon wat vaker.
  • Haal het woord “ moeten “ uit je woordenlijst. Wist je dat er landen zijn die dit woord niet eens kennen? Ik ben met regelmaat in Zuid – Spanje, de gemiddelde Spanjaard “ moet” niet zoveel van zichzelf. Een ver-ADEMi-ing!
  • ADEM! neem tijd om te ADEMEN, dit is eigenlijk wel de belangrijkste. Ademen terwijl je werkt, ademen terwijl je fietst, ademen in het verkeer, ademen tijdens een gesprek, Yoga is Ademen!
  • Alles in de werkelijke yoga practise is erop gericht om datgene wat het allerbelangrijkste is voor het functioneren van ons lichaam goed te laten verlopen. Onze ademhaling! We kunnen maar heel kort zonder zuurstof. “ Hou je adem maar even in, adviseer ik vaak aan beginnende leerlingen”. Je lichaam reageert direct! Of kijk naar je huisdier, hoe deze een prachtige natuurlijke ademhaling heeft en doe ze gewoon eens na.
  • Ga ook eens wat vaker de natuur in! Why? Omdat natuur je simpelweg rust en verbinding geeft. Dit heeft met de energietrilling van bomen, planten en dieren te maken. En wat denk je van de enorme hoeveelheid ZUURSTOF in een bos of aan zee Het is een luxebad voor je longen en je hele systeem.

Maak verbinding met je lichaam: JOUW lichaam! Wat heeft : het : nodig? waar “ vraagt” het om. Aandacht geven en luisteren is verbinding maken. Het is een wonderbaarlijk instrument!

Yoga heeft te maken met “ RELAXEN”. In het brede zin van het woord. Waar wordt JIJ relaxed van? ( met uitsluitsel van veel en overmatig drank & drugsgebruik ;). Doe het zo vaak mogelijk want het is simpelweg goed voor je.

Tijdens een yogales zul je ook merken dat hoe meer je je ontspant, je grenzen accepteert en jezelf niets oplegt van hoe het uit moet komen te zien de beoefening heel prettig wordt en je het beste uit jezelf kunt halen. En ineens merk je dat je tot zoveel meer in staat bent.

Yoga in je Daily Life en voor iedere leeftijd! Gewoon omdat het je gelukkiger kan maken, happy met jezelf, en ondertussen werk je aan een gezondere body & mind. Begin Elke dag is een “ goed moment” om ermee te beginnen1

Ik wens iedereen een fantastische decembermaand met veel licht en vreugde en een spetterend begin van het fantastische jaar wat voor ons ligt: 2018!

Laat een waardering achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.