Overal lichtjes, kerstversiering, cadeautjes onder de boom. Ja, met kerst ga ik het liefst all the way. Ik geniet daar intens van! Samen met mijn familie uitgebreid ontbijten, lekker bankhangen en films kijken en dan in de loop van de middag richting de keuken voor het kerstdiner. Idealiter zou ik dus stressvrij en optimaal genietend deze decembermaand doorkomen. Idealiter. Toch voelde ik laatst ineens aardig wat druk op de ketel. Ik kom om in werk en wil ondertussen heel graag mijn hele familie (2,5 rijden) én schoonfamilie zien met de kerst. En tijd hebben met mijn partner, die bovendien op eerste kerstdag werkt. En hapjes voorbereiden voor tweede kerstdag. Kerstinkopen, verrek, moet ik ook nog doen. En dan heb ik nog allerlei sociale afspraken staan waar ik eigenlijk geen tijd voor heb, omdat ik – och ja – zelfs in weekenden zal moeten werken.

Doe ik allemaal zelf, hoor. Eigen schuld, dikke bult. Menig moeder met fulltimebaan en drie kinderen zal hierom lachen. Geen plakkerige handjes aan mijn nieuwe kerstjurk. Niettemin, stress is stress en het zit allemaal in ons hoofd. Verwachtingen (die we aan onszelf stellen) en verplichtingen (die we zelf voelen en helemaal niet altijd opgelegd krijgen) maken het lastig om stressvrij de kerst door te komen. Hoe kun je dit voorkomen?

1.     Verwachtingen? Loslaten.

De meeste verwachtingen creëren we zelf. Niemand verwacht dat de tafel gedekt is met de nieuwste kristallen wijnglazen, een perfect wit tafelkleed en er een vijfgangendiner van eigen hand. Niemand verwacht dat je een gloednieuwe jurk draagt die schoon blijft en dat je de duurste wijnen schenkt. Misschien verwachten ze zelfs niet dat je je in allerlei bochten wringt om überhaupt te komen – hoe graag ze dat ook zouden willen. Toch denken we dit soms wel. We willen onze familie graag tevredenstellen, vooral als je besmet bent met het please-virus. Misschien kun je proberen om dit idee eens los te laten. Je hoeft nergens aan te voldoen. Het is al fijn als je samen kunt zijn. En zelfs als dat niet lukt, is dat ook prima.

2.     Plan je dagen goed in

Familiebezoek, vrienden, soms zelfs werk. De kerstdagen zitten snel vol – en je hebt er maar drie als je kerstavond meerekent. Het gevolg: weinig tijd voor jezelf. Tijd die je juist zo hard nodig hebt! Herken je dat? Plan dan slim en spreek bijvoorbeeld pas na 15.00 uur af voor het kerstdiner, zodat je de ochtend lekker vrij hebt, of plan alleen een brunch in en ga tegen 16.00 weer naar huis. Spreek met jezelf en je partner vooraf heldere tijden af, zodat je je eigen tijd goed bewaakt. Het lijkt een beetje obsessief, maar het werkt heel goed.

3.     Minder is meer

Hoeveel meer geniet je nou van een zoveelgangendiner als je alleen maar in de keuken staat? Hou het simpel. Lekker vers bereid eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om goed te smaken. Kies voor gerechten die je kent, zodat je geen stress krijgt tijdens het voorbereiden. Bereid de soep al een dag of twee dagen van tevoren voor en doe dat ook met het toetje. Scheelt je al twee gangen tijdens de kerst zelf.

4.     Kom even op adem

Oersimpel: ga vijf minuten op bed zitten. Alleen. Zet desgewenst een rustig muziekje op, zodat je lekker kunt ontspannen. Sluit je ogen, ontspan je schouders en laat je handen losjes op je schoot liggen. Adem drie keer diep in en uit. Volg daarna gewoon je natuurlijke ademritme, maar blijf die ademhaling tellen. Zo hou je de focus alleen maar op die ademhaling. Tel bijvoorbeeld tot de honderd, of tweehonderd. Open dan je ogen weer. Doe dit in de dagen voorafgaand aan kerst en op het moment dat je denkt gek te worden. Het doet wonderen…

5.     Keep it real

De ideale situatie zoals in de kerstfilms hoort precies daar: in de film. In de praktijk werkt het anders. We hebben immers te maken met allerlei familiepatronen die invloed hebben op de onderlinge dynamiek – een dynamiek die met de kerst vast wel weer aan het licht komt. Tsja. That’s life. We moeten er allemaal mee dealen. Is het echt onhoudbaar en heb je geen goede band met je familie? Misschien kun je dan eens nagaan waarom je je verplicht voelt om erheen te gaan…

Met een lichte paniek in de ogen vertelde ik mijn grootouders en mijn moeder dat ik geen idee had hoe ik deze kerst moest gaan indelen. Meteen antwoordden ze: “Meisje, dan vieren we toch Pasen in plaats van kerst. Blijf lekker thuis, spendeer tijd met je man, ga lekker Netflixen of doe lekker niks. Geen zorgen.” Mijn stress verdween als sneeuw met de zon.

Laat een waardering achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.