Over een paar dagen is het Valentijn. Een kaartje sturen; ik blijf dat leuk vinden. Mijn partner vindt dat commerciële kwatsch. Een heleboel mannen zullen hem hierin bijvallen. En toch is het – althans in mijn optiek – een mooi moment om extra aandacht aan elkaar te besteden. Doet de rest van de wereld ook. Simultaan verklaren we de liefde aan elkaar. Daar is weinig opsmuk voor nodig. Dus dacht ik laatst aan manieren hoe ik op eenvoudige, uiterst subtiele manier toch een beetje Valentijnssfeer kan creëren, zonder dat meneer het gevoel heeft dat ik iets aan hem opdring. En dan vooral door de zintuigen eens op een andere manier te prikkelen in plaats van het geschreven woord.

Er ging een lampje branden: geurolie! Geur heeft immers ontzettend veel invloed op ons als mens. De stank in een portiek maakt dat je gauw weg wilt vluchten, de aroma’s van een kruidenbad brengen je onmiddellijk tot ontspanning en de geur van verse broodjes en koffie laten het water in de mond lopen. Met geur bereik je een heleboel en met je juiste exotische geurtjes, breng je je partner subtiel in the mood for romance.

Ylang Ylang

Zoet, romantisch en ontspannend. Ylang Ylang – bloem der bloemen – is een Filipijnse bloem die vooral een gevoel van geborgenheid geeft. De olie van deze bloem wordt al eeuwen gebruikt in huidverzorgingsproducten en wordt ingezet als koortswerend en weerstandverhogend middel. Maar wat veel interessanter is, is dat de ylang ylang-aroma een licht verdovende werking heeft en ‘de zinnen prikkelt’.

Als je deze geur iets te zoet vindt, meng ‘m dan bijvoorbeeld met een druppeltje pepermuntolie (lekker fris), bergamot of citroen. Ook is deze geur goed te combineren met jasmijnolie, sandelhout of roos.

Patchoeli

De geur van patchoeli, een Indonesische bloem, geeft een wat dromerige sfeer. Het is een geur die je vooral helpt om zorgen los te laten en je over te geven aan je lichaam. Als je je nooit zo bewust bent geweest van je eigen lichaam, signalen en mogelijke stressfactoren, helpt deze geur om daar wat dichterbij te komen. Ja, en dat kan dus vooral ook helpen om beter over te geven aan seksueel plezier.

Vanille

Deze zoete geur brengt velen van ons meteen terug naar onze kindertijd. Vanille-ijs, pudding, het gevoel van zomer… allemaal associaties die een gevoel van blijdschap opwekken. Vanille is dan ook een geur waar veel mensen volop van genieten. Ook in een sensuele setting.

Arabische sferen

De zwoele sferen van Arabië zijn op z’n zachtst gezegd ‘sensueel’ te noemen. Met de juiste combinatie van geuroliën haal jij die sfeer in huis. Citrusvruchten, zoals sinaasappel en grapefruit, zijn niet specifiek lustopwekkend, maar kaneel en kruidnagel wél. Samen geven ze een volle, maar frisse aroma vol sensualiteit.

Jasmijn

Zoet, maar met een frisse ondertoon. Jasmijn is een heerlijk bedwelmende geur die intimiteit en romantiek bevordert. De naam ‘Yasmin’ betekende in het oude Persië niet voor niets ‘geschenk van god’, want naast lustopwekkende krachten, wordt deze bloem in de Ayurveda gebruikt om koorts te remmen en de weerstand te bevorderen. Het schijnt zelfs je kunstzinnige kwaliteiten te kunnen oproepen.

Wat doe je dan met de olie?

Als je eenmaal een mooie verzameling etherische oliën hebt aangelegd, kun je hier allerlei kanten mee op. Doe enkele druppels in water in een speciaal schaaltje, zet er een brandend waxinelichtje onder en de geur zal samen met het water verdampen en verspreiden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat altijd uit naar een water of aroma diffuser, omdat je zo meteen de luchtvochtigheid in huis op peil houdt. Zeker in de winter als de verwarming staat te loeien bestaat de kans dat de lucht te droog wordt. De diffuser herstelt dit. Als laatste kun je ook zo nu en dan een druppeltje olie in je nek of op je borstkas doen; zo ervaar je de geur van heel dichtbij.

Valentijnstip: doe stiekem een druppeltje olie op het kussen van je partner…

 

Laat een waardering achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.