Het is goed om jezelf blijvend te voeden met nieuwe kennis en inzichten. De manier daartoe kan uiteraard verschillend zijn.

Voor mijzelf ervaart wandelen als het lezen van een onvoorstelbaar goed boek. Bewegen in het groene landschap prikkelt de fantasie bovendien rijkelijk. De natuur is rustgevend en doet je met een hoger goed verbinden, iets dat in het urbane leven maar zelden ervaren wordt. De natuurervaring stelt je in staat op een andere manier over existentiële levensvragen na te denken, zelfkritisch te blijven, en bovendien met een open blik in het leven te staan. Het brengt zodoende wat meer luchtigheid en humor in je drukke bestaan

Los van het buiten zijn lees ik ook evenzeer met grote regelmaat een tastbaar boek. De geur van papier, en het gevoel van een echt boek in handen hebben doet wat met je, helemaal wanneer de inhoud enthousiasmeert. Ik heb er een handje van om met een paar boeken tegelijk bezig te zijn, vermoedelijk is dat voor menigeen herkenbaar.

”Wandelen ervaart als het lezen van een onvoorstelbaar goed boek”, fotografie: Thomas van Hemert

Een van de boeken die ik op dit moment tot me neem is de ‘Kunst van het reizen’ van filosoof Alain de Botton. In dit boek zet De Botton je aan het denken waarom je reist of waarom je voor bepaalde bestemmingen kiest. Zestien jaar na de eerste druk is dit boek wellicht interessanter dan ooit tevoren.

In het huidige tijdsgewricht is reizen in sommige opzichten problematisch. Mensen zijn meer bemiddeld waardoor touristische binnensteden overbelast raken. Daarbij zijn de gevolgen voor het milieu niet gering. Toch is te voorzien dat de groep rondtrekkende mensen de komende decennia verder zal doorgroeien.

Hoewel ikzelf reizen initieer deel ik een zekere zorg, maar zijn het juist dit soort boeken welke het collectieve bewustzijn doen vergroten. Met een beetje geluk zijn de afwegingen die we op een langere termijn maken meer evenwichtig, en kiezen we er bijvoorbeeld voor om langer op een plek te blijven. Zodat je echt kunt zien wat er om je heen gebeurt, en schoonheid van de plek veel krachtiger op je in laat werken. Het is mogelijk een kleine stap in de goede richting. Door meer te vertragen belast je jezelf, alsmede je omgeving, minder. Reizen is op die manier rijker voedsel voor de geest.

”Door meer te vertragen belast je jezelf, alsmede je omgeving, minder.”

Wanneer je het hebt over vertragen is het slechts een kleine stap naar de rust. Om eerlijk te zijn ervaar ik de grootste productiviteit wanneer ik rust neem. In de maatschappij heerst nog teveel de tegengestelde opvatting namelijk, dat juist door heel hard te werken je veel productiever bent. Dat is een aanname, maar wanneer je veel beter naar je gevoel zal luisteren en de kwaliteit ook meeweegt in je productiviteit, dan moet je eigenlijk wel stellen dat rust nemen een belangrijke schakel is in het proces. Robert Bridgeman beschrijft dit erg goed in zijn boek ‘Rust!’. Het leert je rust te integreren in je leven om zodoende meer ontspannen, intenser en bewuster te leven. Geen werkgever die daar wat op tegen kan hebben. In haar ogenschijnlijke eenvoud heeft rust nemen hierdoor een revolutionair effect.

Het bos geeft inzicht en doet je zelfbewustzijn vergroten, fotografie: Marieke van der Staak

Eenzelfde treffendheid bemerk ik wanneer ik een op een met mensen op pad ben. Het zijn namelijk niet alleen de groepsgerichte activiteiten waar Idodidid voor staat. Juist als coach in intiem verband help ik mensen met een verhelderende aanpak. Het zal je niet verbazen dat de natuur toch altijd weer een belangrijke schakel is. Het hoeft niet persé te gaan over lange wandeltochten. Juist het samen traag door een bos lopen, in combinatie met het ophelderend gesprek, geeft zelfinzicht en doet je eigen potentieel vergroten.

De strekking van deze trage wandelsessies komt ook een beetje aan bod in het boek van Annette Lavrijsen. In Shinrin Yoku beschrijft ze in pakkende taal over de helende kracht van het bosbaden, en de Japanse oorsprong hiervan. Samen met mij kun je dit een op een zelf ervaren en verder integreren in je eigen bestaan. In alle gevallen is het te herleiden naar de vier pijlers van Idodidid. Het helpt je alles bij elkaar wat liefdevoller naar jezelf te zijn, en zodoende dus ook naar je directe omgeving.

Tot slot deel ik graag nog een mooie ontwikkeling. Recent bezocht ik het uiterste noorden van Schotland om daar op korte termijn een mooi project te organiseren voor de zakelijke markt. Het is fijn om met een krachtige invulling ook de corporate wereld te voeden met nieuwe inzichten en inspirerende ervaringen.

Maak er een bijzonder mooie dag van.

Met enthousiaste groet,

Iddo Drevijn

Het Schotse Knoydart, van 24 augustus t/m 1 september

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Laat een waardering achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.